μήνυμα

μήνυμα

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ.... ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠ-ΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ακριτολογίες
Γράφει ο Ακρίτας
Η Ελληνική Διαπλοκή (πολιτικοί, ΜΜΕ και εθνικοί εργολάβοι) που συνέβαλαν περισσότερο στην πρόκληση της κρίσης είναι ακόμη στη θέση του οδηγού, και το χειρότερο διαμορφώνουν τα μέτρα και τους λογαριασμούς αντιμετώπισης της κρίσης.
Τα συμφέροντα της Διαπλοκής έχουν προτεραιότητα. 
Όπως πολλοί ανεξάρτητοι αναλυτές (CEPR, Krugman, Stiglitz, Levy Institute) έχουν επισημάνει, τα πακέτα διάσωσης της ΕΕ... δεν έχουν σχεδιαστεί, κυρίως, για να σώσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν, αλλά τις γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία οι χώρες αυτές είχαν δανειστεί τα χρήματα.
Αν και αυτό που χρειάζεται είναι η τόνωση της οικονομίας, επενδύσεις σε υποδομές και σε παραγωγικές δραστηριότητες για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, γινόμαστε μάρτυρες του αντιθέτου. 
Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με την απορύθμιση των αγορών και τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οδήγησαν στην επικράτηση ενός οικονομικού δαρβινισμού. 
Τα πιο ευάλωτα, τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, αλλά και οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν στο περιθώριο, ενώ αντίθετα γιγαντώθηκαν οι εθνικοεργολαβικές και χρηματοπιστωτικές φούσκες που έχουν ακόμη εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, για άλλη μια φορά, οι ζημιές να κοινωνικοποιούνται ενώ τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται. 
Έτσι, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εντείνουν περαιτέρω την κρίση διότι πολύ απλά στην Μνημονιακή Ελλάδα, σε μια σούπερ υφεσιακή οικονομία, όταν αφαιρείς κεφάλαιο από την ζήτηση, τότε πολύ απλά θα δημιουργείς νέους ανέργους και νεόπτωχους.
«Δεν έχει άλλη επιλογή αυτή η κυβέρνηση: Ή θα βγάλει όπως-όπως τη χώρα από την κρίση, αντιστεκόμενη στην Τρόϊκα, ή θα φύγει κακήν-κακώς πολύ πριν από την εξάντληση της τετραετίας, όπερ και πιθανότερο.»
Σχολίασε ο Χρήστος Πασσαλάρης για την νέα μνημονιακή κυβέρνηση. Βασικά έχει δύο επιλογές, αλλά για να κάνει την πρώτη πρέπει να σπάσει… αυγά.