μήνυμα

μήνυμα

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...


ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Είναι πολλά αυτά που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μα σήμερα θέλω να σας πω για μια ύπουλη κατάσταση που την βιώνουμε ακόμα και μέσα στην Εκκλησία.  Και αυτό το ύπουλο πράγμα, είναι το ότι ονομάζουμε με λάθος όνομα, λάθος καταστάσεις. Τι θέλω να πω. Λοιπόν.. Ποιός μπορεί να μου δώσει την περιγραφή ενός Αγγέλου; Κανείς. Και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, δεν τολμούν να περιγράψουν. Και όμως εμείς τολμούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «Άγγελος», «Αγγελικό» …κ.λ.π. σε καταστάσεις, και εκδηλώσεις που κάθε άλλο, παρά «Αγγελικές» είναι. Θα γίνω σαφής. Έγινε μόδα να ονομάζουν κάποιοι…   με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων, κάποιες εκδηλώσεις, ή χώρους χρησιμοποιώντας ως συνθετικό, τις λέξεις «Άγγελος», «Αγγελικό», κ.λ.π. Έτσι ακούμε π.χ.: Ελάτε να χαρείτε την  «Βραδιά των Αγγέλων», ή ελάτε να νιώσετε τα Χριστούγεννα στην «Πόλη των Αγγέλων».  Και βέβαια κάθε άλλο παρά Άγγελοι είναι εκεί, ή Αγγελικές καταστάσεις.
     Επίσης αυτό το απαράδεκτο δημιούργημα της coca cola”, o χοντρουλός και κατακόκκινος γελαστός παππούς που μάθαμε στα παιδιά μας ότι λέγεται Αι Βασίλης. Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος δεν ήταν ούτε χοντρός, ούτε κοντός, ούτε κόκκινος, αλλά ήταν ο Μέγας Πατέρας της  Ορθοδόξου Εκκλησίας, ασκητικός, αδύνατος, ψιλόλιγνος.  Δεν έχουμε δικαίωμα να ονομάζουμε χώρους, π.χ. «Το χωριό του Αϊ Βασίλη». Τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας; Δεν θα αποδώσω κακή πρόθεση σε κανέναν. Αλλά ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι βλασφημία, και για τους οργανωτές, και για τους επισκέπτες, ή θεατές. Προσέξτε.
Ελάτε να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν την χαρά των Χριστουγέννων όχι μέσα από το ψεύτικο και εν πολλοίς αμαρτωλό φώς των λαμπιονιών, αλλά μέσα από το ανέσπερο φως της ουσιαστικής βίωσης της Ορθοδόξου Πίστεως και παραδόσεως. Είναι καιρός να μάθουν τα παιδιά μας την ουσιαστική διαφορά και σ’ αυτό το θέμα, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Χαίρετε εν Κυρίω
Π. Φώτιος Βεζύνιας